,

Özel Gereksinimli Çocuklar İle Evde Yapılması Gerekenler

Değerli Velilerimiz bildiğiniz üzere coronavirus tedbirleri nedeniyle kurumumuzda eğitime 2 hafta boyunca ara verilmiştir. Eğitime ara vermek çocuklarda öğrendiklerinin bir kısmını unutmalarına veya kaybetmelerine neden olabilir. Ancak bunca zaman hem öğretmenler hem aileler hem de öğrenciler tarafından sarfedilen emeklerin geriye dönmemesi için bir takım düzenlemeler yapılabilir.

En başta ise özel gereksinimli çocuklar için eğitim sürecine devam etmek gerekmektedir. Özel çocuklar, kazanımları aktif tutulmadığı takdirde regresyon göstermeye daha meyilli olur ve düzenli ve sistematik bir yaşama daha fazla ihtiyaç duyarlar. Tatilde, okullar veya merkezler kapandığında (ve/veya öğretmen olmadığında), gün içerisindeki akış çokça değişkenlik gösterir ve çocuklar adaptasyon sorunları yaşayarak davranış problemleri sergileyebilirler. Bu nedenle hem eğitimi sürdürerek hem de çocuklara keyifli zamanlar yaşatarak bu iki haftalık zamanı en doğru geçirmenin yolları aranmalıdır.

Öncelikle sabahtan başlayan akşama kadar sürdürülebilen belli bir akış sağlanmalıdır. Örneğin uyandıktan sonra,

1) Kahvaltı,

2) kazandırılan becerilerin tekrarı ,

3) Serbest oyun,

4) Öğle yemeği,

5) Serbest oyun,

6) kazandırılan becerilerin tekrarı

7) Sosyal oyun

8) Akşam yemeği,

9) Banyo,

Şeklinde Rutin oluşturulduğunda çocuğun gün içindeki meşguliyeti yüksek tutulabilir ve bağımsız hareket etmesi, geçişleri yerine getirmesi sağlanabilir.

Ödev zamanıyla ilgili: Özel gereksinimli çocuğun tüm yıl boyunca öğrendiklerini aktif tutmak adına öğretmeninden çeşitli ödevler alınabilir ve tüm tatile yayılarak çalışılabilir. Rutin olarak ödev saatleri düzenlenir ve hemen arkasından öğrencinin keyif alacağı bir etkinlik koyulabilir.

Serbest oyun zamanıyla ilgili: Özel gereksinimli çocuğun bağımsız olarak birkaç saat vakit geçirmesi için ev içerisinde bir serbest zaman çizelgesi hazırlanabilir. Bu çizelge, çocuğun kolaylıkla yapabildiği ve keyif aldığı etkinliklerden oluşturularak her etkinlik için ne kadar süre harcanacağını da içermelidir (Örneğin 2 saatlik bir çizelge: eşleme becerileri (15 dakika), Yapboz yapma (20 dakika), Legolarla oynama (20 dakika), Müzik dinleme (30 dakika), taklit becerilerine dayalı oyunlar (20 dakika) Resim yapma/boyama (20 dakika))

Bu iki haftalık tatil boyunca her an bir eğitim fırsatına dönüştürülebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, sürekli yoğun şekilde çalışan ve emek veren çocuklarımız olumlu pekiştirilmeli ve hoşlarına gidecek etkinlikler yoğunlukla sunulmalıdır. Tatilin bitiminde çocuklarımızın dinlenmiş ve motivasyonu yükselmiş durumda olmaları verimli bir eğitim dönemini sürdürmelerine yardımcı olacaktır.

Mavi İlmek Özel Eğitim Ailesi olarak Siz Değerli Ailelerimize ve çocuklarımıza sağlıklı günler dileriz.