,

Kekemelik Zamanla Geçer mi?

Çocuklarda dil gelişiminin hızlı olduğu daha karmaşık ifadelerin kullanılmaya başlandığı 2-4 yaş evresinde konuşma sırasında akıcısızlıklar gözlebilir. Bu akıcısızlıklar bazı ailelerin kaygılanmasına neden olduğu gibi bazı ailelerin ‘zamanla geçer’ ‘babası da küçükken takılmıştı’ gibi ifadelerle beklemelerine neden olmaktadır.

Peki hangi akıcısızlıklar normal hangileri kekemelik? Bunu belirlemek için akıcısızlıkların türü, tipi çok önemlidir. Cümle-basit sözcük-hece tekrarları, hımm, şey, eee şeklinde gözlenen akıcısızlıklar ‘normal akıcısızlık’ olarak adlandırılmaktadır. Çocuk takıldığının farkında değildir ve rahat bir takılma gözlenir. Kekemelikte ise akıcısızlıklar sözcük içi tekrarlar, kısmi sözcük tekrarları, uzatmalar ve bloklar şeklinde gözlenir. Çocuk takıldığının farkındadır ve takılmalar çabalıdır.

2-4 yaş evresinde kekemeliği olan çocukların 4 ünde kendiliğinden düzelme gözlenirken 1 çocukta kalıcıdır. Bu durumda geçer diye beklemek zaman kaybı olabilir. Bu yüzden ailelerin bir dil ve konuşma terapistinden değerlendirme alması gerekir. Değerlendirme sırasında kalıcı olmasına neden olan risk faktörleri değerlendirilir. Risk faktörleri varsa direk terapiye başlanır. Risk faktörleri bulunmuyorsa konuşma terapisi takibinde 1 yıl 6 ay beklenmesi istenir, bekleme süresinden sonra kekemelik devam ediyorsa terapiye başlanır.

Yazar: ŞÜKRAN DAMAR – Mavi İlmek Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Dil ve Konuşma Terapisti